Norvégia válasza az okos városra az „okos erdő”

2022.11.30

Norvég tudósok mobil lidar segítségével vizsgálják, hogyan kapcsolódnak egymáshoz az egyes fák, hogy segítsék az erdészeti ágazat innovációját és a hatékonyságnövekedést. 

A GeoSLAM Lidar technológiáját használják az erdők feltérképezésére a norvégiai Åsben található Kutatás-alapú Innovációs Központ (SFI) SmartForest részeként. Az SFI SmartForest arra törekszik, hogy a norvég erdészeti ágazatot a technológiai fejlesztések és az Ipar 4.0 élvonalába helyezze, ami jelentős hatékonyságnövekedést eredményez az erdészeti ágazatban, növeli a termelést, csökkenti a környezeti hatásokat és jelentős éghajlati előnyöket eredményez. 

A SmartForest egy sor innovációt eredményez, és katalizátora lesz egy nemzetközileg versenyképes norvég erdőtechnológiai szektornak. Ennek eléréséhez az alapvető összetevők a helyükön vannak; egységes és elkötelezett erdészeti ágazat, vezető K+F környezet, valamint progresszív adat- és technológiai vállalatok sora. Bár az Ipar 4.0 még gyerekcipőben jár, az intelligens gyárak vagy intelligens erdők korai alkalmazói láthatják az összekapcsolhatóság előnyeit. Kézi földi lézerszkennelés erdészeti alkalmazásokhoz