Növelje a várostervezés hatékonyságát a mobil LIDAR segítségével

2023.06.21

A világ népességének több mint 50%-a városi környezetben él, és a becslések szerint ez a szám 2045-re 6 milliárd emberre fog növekedni1. A városfejlesztők kezdenek reagálni a növekedés ezen szintjére, és elkezdik biztosítani a szükséges szolgáltatásokat, infrastruktúrát és egyéb fenntartható fejlesztéseket. . A különféle digitális technológiák hasznot húztak a fejlesztőknek, növelve a várostervezés hatékonyságát és termelékenységét. Az egyik ilyen technológia a mobil LiDAR. 

Hogyan használják a LiDAR-t a várostervezésben? 

A LiDAR pontossága és sokoldalúsága azt jelenti, hogy fontos szerepet játszik a várostervezésben, mivel több információt nyújt a városfejlesztőknek. Ez viszont számos tényezőt befolyásolhat a városi környezetben, beleértve: 

Úttervezés és forgalomirányítás 

A LiDAR szkennerek pontos 3D-s digitális másolatokat készítenek az utakról és kereszteződésekről, amelyek segítenek a forgalomelemzés nyomon követésében. Ezek a hasznosítható adatok hasznosak a járművek, a gyalogosok és a kerékpárosok közötti közeli balesetek vizsgálatához, hogy növeljék a biztonsági intézkedéseket az utakon. 

Környezeti megfigyelés 

A LiDAR szenzorok segítségével a várostervezők nyomon követhetik a levegő minőségét, ami lehetővé teszi a város vagy város erősen szennyezett részeinek azonosítását. A LiDAR eszköz által kibocsátott lézerek megvilágítanak bizonyos részecskéket a légkörben, és elemzik az érzékelőre visszavert fényt, amit visszaszórásnak neveznek. Ez határozza meg a levegőben lévő szennyező anyagok mennyiségét. 

Vészhelyzeti tervezés és katasztrófavédelem 

A LiDAR segít a közösségeknek felkészülni és enyhíteni a vészhelyzetekre. Példaként említhető egy épület pontos alaprajzának elkészítése, amely kiemeli a bejáratokat, kijáratokat vagy átjárókat, hogy segítse a lakosságot és a mentőcsapatokat egy katasztrófa alatt vagy után. 

Építkezés 

A LiDAR-hoz való hozzáférés fontos az építőipari csapatok számára, mivel lehetővé teszi számukra, hogy 3D-s pontfelhőket állítsanak elő épületekről és terekről. Ez értékes a várostervezésben, mivel lehetővé teszi BIM (Épületinformációs Modellezés) vagy CAD (Computer Aided Design) létrehozását felújítások vagy újratervezések elvégzéséhez. 

Biztonsági intézkedések végrehajtása 

A bűnüldöző szervek LiDAR szkennereket használnak a biztonsági intézkedések növelésére a városi környezetben különböző okokból, például bűnügyi helyszínek újraalkotása vagy tömegek megfigyelése nagy nyilvános rendezvényeken, hogy figyelmeztessék őket a biztonsági fenyegetésekre és vészhelyzetekre.